Αποχώρηση του Στεγάστρου από τον χώρο του (πρώην σινέ Πολένα)

Στα τέλη Αυγούστου 2012, το Στέγαστρο στεγάστηκε στον διατηρητέας χρήσης εγκαταλελειμμένο πρώην κινηματογράφο Πολένα. Από την αρχή δηλώσαμε ξεκάθαρα την ταυτότητα και τους σκοπούς της συλλογικότητάς μας στην ιδιοκτήτρια του χώρου. Μας παραχωρήθηκε ο χώρος, ένας θερινός κινηματογράφος κλειστός για το κοινό για περισσότερο από 15 χρόνια, με πολλά κτιριακά προβλήματα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του. Η προφορική μας συμφωνία έλεγε ότι, ο χώρος μας παραχωρείται για τα δυο πρώτα χρόνια χωρίς μηνιαία καταβολή μισθώματος, αλλά αντ’ αυτού θα αναλαμβάναμε το κόστος και τις εργασίες της επισκευής του. Μετά την πάροδο δύο ετών, θα καταβαλλόταν μηνιαίο μίσθωμα κανονικά.

Οι εργασίες στο χώρο ξεκίνησαν άμεσα. Επί τρεις μήνες εργαστήκαμε, εμείς και αλληλέγγυοι, σύντροφοι και γείτονες, επί σχεδόν καθημερινής βάσης σε πολλούς διαφορετικούς τομείς (οικοδομικές, υδραυλικές, ηλεκτρολογικές εργασίες, στατικές μελέτες, εργασίες καθαριότητας, αρχιτεκτονικές μελέτες) για να γίνει ο χώρος όσο το δυνατόν συντομότερα ασφαλής και λειτουργικός. Το κόστος των υλικών καλύφθηκε από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τη συναυλία οικονομικής ενίσχυσης, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 2012 στον Αγ. Ανδρέα και το κουτί οικονομικής ενίσχυσης που υπήρχε στο χώρο.

Λίγο πριν την υπογραφή συμβολαίου και ενώ μόλις είχαμε πραγματοποιήσει την πρώτη μας διήμερη ανοιχτή εκδήλωση (προβολή ταινιών – ρεμπέτικο γλέντι) και με πρόφαση τη δραστηριότητά μας αυτή, η ιδιοκτήτρια μας ανακοίνωσε ότι άλλαξε γνώμη και θέλει να εγκαταλείψουμε άμεσα το χώρο. Οι αρχικές προφάσεις της, ότι κάναμε την εκδήλωση χωρίς την άδειά της, ότι ενοχλούμε την γειτονιά και διάφορα άλλα ανυπόστατα, καταρρίφθηκαν από την ίδια όταν δήλωσε ότι ο πραγματικός λόγος που ζητάει την αποδέσμευση του χώρου της είναι ο πολιτικός χαρακτήρας των δράσεών μας και οι ταξικές μας διαφορές. Κινήσεις της αστυνομίας και της ασφάλειας οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι αφενός υπήρξε «ενδιαφέρον» για τις πολιτικές και κοινωνικές μας δράσεις, αφετέρου υπήρξε επικοινωνία μαζί της.

Αυτή η απόφαση της ιδιοκτήτριας και όσων κρύβονται πίσω από αυτήν δεν είναι μόνο ένα χτύπημα εναντίον της συλλογικότητάς μας, αλλά είναι κυρίως ακόμα ένα χτύπημα στην προσπάθεια δημιουργίας αυτοοργανωμένων δομών αντίστασης και αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά. Σχέδια και προγραμματισμοί για αντιεμπορευματικές δραστηριότητες, χωρίς φυσικά εισιτήρια και δίδακτρα, στον συγκεκριμένο χώρο, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις (προβολές, θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις), μαθήματα (σχολικά, γλωσσών, σχεδίου, ραπτικής κ.α.), ανταλλακτικά παζάρια, συλλογικές κουζίνες, παιδικά εργαστήρια και δανειστική βιβλιοθήκη προς το παρόν ακυρώνονται.

Φεύγουμε από την Πολένα, ένα χώρο με πράγματι πολλές δυνατότητες, αλλά παραμένουμε δυναμικά στη γειτονιά κρατώντας ως παρακαταθήκη τη στήριξή της. Το Στέγαστρο όπως και να ’χει, θα στεγαστεί ξανά!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ – ΣΤΕΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ

Στέγαστρο
Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου