Τα «παρατράγουδα» του live

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο της κοινωνικής απεύθυνσης, το Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου Στέγαστρο διοργανώνει μία καλοκαιρινή συναυλία. Έτσι λοιπόν πριν από δύο περίπου μήνες ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις στη συνέλευσή μας για αυτήν. Συναποφασίσαμε στη φετινή διοργάνωση, για πρώτη φορά, μια εξολοκλήρου hip hop συναυλία και απευθυνθήκαμε σε μπάντες της περιοχής μας και όχι μόνο. Στην επικοινωνία που είχαμε με όλα τα μουσικά σχήματα περιγράψαμε το πολιτικό πλαίσιο που θα χαρακτήριζε τη συναυλία, ενώ το σχετικό κείμενο τους γνωστοποιήθηκε τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από αυτή. Σημειωτέον, μία από τις μπάντες αφού έλαβε γνώση του πολιτικού πλαισίου αρνήθηκε να συμμετάσχει, πράγμα καθόλα αποδεκτό.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσής μας και ενώ συζητούσαμε για το ποια συγκροτήματα ενδεχομένως θα συμμετείχαν στην συναυλία, εκφράστηκαν προβληματισμοί και επιφυλάξεις για τους στίχους μιας από τις προτεινόμενες μπάντες, τα 6άρια. Πιο συγκεκριμένα, κάποια τραγούδια θεωρήθηκαν σεξιστικά και ότι προσβάλλουν κάποιες κοινωνικές ομάδες. Εντούτοις αποφασίσαμε να κάνουμε μια πρώτη κουβέντα μαζί τους και να θέσουμε τον προβληματισμό μας γιατί αν βρίσκαμε μια κοινή συνισταμένη, που δεν θα προσέβαλλε καμία από τις δύο πλευρές, δεν υπήρχε λόγος να αποκλειστεί μια τοπική μπάντα. Μία μπάντα που κατά το παρελθόν μας είχε προσεγγίσει εκφράζοντας την επιθυμία να συμμετάσχει σε κάποια συναυλία που το Στέγαστρο θα διοργάνωνε στο Γαλάτσι. Ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια μας: «Αν αντιλαμβάνεστε τον προβληματισμό αυτό ως λογοκρισία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να σταματήσει αυτή η κουβέντα εδώ». Τα 6άρια φάνηκαν να καταλαβαίνουν και μάλιστα προθυμοποιήθηκαν να μας δώσουν τη λίστα των τραγουδιών που θα έπαιζαν ώστε να διατυπώσουμε τυχόν αντιρρήσεις. Απαντήσαμε ότι δεν θέλουμε να επικυρώσουμε καμία λίστα τραγουδιών, η ίδια η μπάντα γνωρίζει πολύ καλά ποια τραγούδια τους χωράνε στο πολιτικό πλαίσιο που έχουμε ορίσει και δεν προσβάλλουν. Τα όσα διημείφθησαν μεταφέρθηκαν στη συνέλευσή μας και συλλογικά αποφασίσαμε ότι, αφού έδειξαν να καταλαβαίνουν τις ενστάσεις μας, τα 6άρια μπορούν να συμμετέχουν στη συναυλία.

Η συναυλία που έγινε το Σάββατο 4 Ιουλίου εξελισσόταν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι τη στιγμή που ανέβηκαν στη σκηνή τα 6άρια. Με το μικρόφωνο ανά χείρας, δεν τήρησαν τίποτα από αυτά για τα οποία δεσμεύθηκαν. Απαξίωσαν, προσέβαλλαν και έδειξαν ένα πρόσωπο εχθρικό προς τις αξίες που πρεσβεύουμε και για τις οποίες αγωνιζόμαστε σαν αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό στέκι. Τα πρώτα λόγια που εκστομίστηκαν από τα 6άρια καθώς και τα τραγούδια που τελικά επιλέχθηκαν ήταν άκρως σεξιστικά και ομοφοβικά, σε τέτοιο βαθμό που άτομα από το κοινό και από εμάς προσβλήθηκαν και τους ζήτησαν το λόγο. Μην έχοντας απαντήσεις για τις επικρίσεις και τις αποδοκιμασίες μέρους του κοινού και προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, συνέχισαν τον σεξιστικό και ομοφοβικό οχετό. Εν μέσω παραληρήματος τσουβάλιασαν τον κόσμο του αγώνα με τους φασίστες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φασίστας είσαι και εσύ και εσύ (δείχνοντας κόσμο κάτω από τη σκηνή) φασίστας είμαι και εγώ, παιδιά να αφήσουμε τους φανατισμούς και πάμε όλοι μαζί». Βλέποντας τις αντιδράσεις μελών της συλλογικότητας, συντρόφων και αλληλέγγυων και λίγο πριν αναγκαστούν να αφήσουν τη σκηνή καταφέρθηκαν εναντίον του στεκιού λέγοντας «συνεχίστε να πουλάτε μπύρες στην πλάτη μας» σε συνδυασμό πάντα με διάφορες χυδαιότητες, αγνοώντας επιδεικτικά ότι σε μία συναυλία που διοργανώνει ένα αυτοδιαχειριζόμενο στέκι γειτονιάς, τα χρήματα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των εξόδων της ίδιας της συναυλίας και την οικονομική ενίσχυση του στεκιού που την διοργανώνει, αν περισσέψουν, αλλά σε καμία περίπτωση για τον προσπορισμό των μελών του.

Οφείλουμε μια αυτοκριτική και δεν θα αποποιηθούμε καμία ευθύνη. Σφάλμα μας μεγάλο που απευθυνθήκαμε σε μπάντα και μπήκαμε στη διαδικασία διαλόγου και συνδιαλλαγής μαζί της γνωρίζοντας ότι στη μουσική της πορεία εμμένει στη χρήση σεξιστικού και ομοφοβικού στίχου. Η έκπτωση αξιών γυρίζει μπούμερανγκ, και καλώς, έχοντας διακινδυνεύσει στην προκειμένη περίπτωση την απεύθυνση στην τοπική κοινωνία.

Το hip hop δημιουργήθηκε σαν μέσο έκφρασης των ανέργων, των πιο ταξικά υποτιμημένων, των αποδεκτών σκληρού ρατσισμού, των αποκλεισμένων από το αμερικάνικο όνειρο. Ο καπιταλισμός μετέτρεψε ένα κομμάτι του hip hop, πρόθυμου να προδώσει την καταγωγή του, σε ωδή στη χλιδή, τη ματαιοδοξία, τα ναρκωτικά και τον σεξισμό. Θλιβερές καρικατούρες, λιγότερο ή περισσότερο, αυτής της ματσό, λούμπεν εκδοχής δεν θα μπορούσαν να λείπουν κι από τον τόπο τούτο.

Όσον αφορά στους φορείς σεξιστικής και ομοφοβικής συμπεριφοράς και λόγου που δεν σέβονται τον κόσμο του αγώνα, τις αυτοοργανωμένες δομές και εγχειρήματα και όλους όσοι τα στηρίζουν, δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε να έχουμε ουδεμία σχέση μαζί τους, καθώς αξιακά τασσόμαστε εχθρικά απέναντί τους ως συλλογικότητα που αγωνίζεται μεταξύ άλλων ενάντια στο φασισμό, το σεξισμό και την ομοφοβία, όπως και αν αυτά εκφράζονται.

Ιούλιος 2015
Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου Στέγαστρο