Ανταπόκριση από τον απεργιακό αποκλεισμό την Κυριακή 13/12 στα Jumbo N. Φιλαδέλφειας

(από το blog του Κενταύρου)

Την Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2015, στο πλαίσιο της απεργίας στον κλάδο του εμπορίου ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, ως Συνέλευση Κενταύρου, μαζί με άλλες συλλογικότητες και συντρόφους/ισσες, προχωρήσαμε σε απεργιακό αποκλεισμό στα Jumbo της Ν. Φιλαδέλφειας. Ο αποκλεισμός διήρκησε από τις 11 το πρωί, μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι. Καθ’ όλη την κινητοποίηση μοιράστηκαν κείμενα, φωνάχτηκαν συνθήματα, ενώ δεν επετράπη η είσοδος σε κανέναν πελάτη.

Η επιλογή μας να επισκεφτούμε το συγκεκριμένο πολυκατάστημα και να το αποκλείσουμε για δεύτερη Κυριακή, ήταν μια πρώτη απάντηση στο αφεντικό του συγκεκριμένου κάτεργου, τσιράκι του Α. Βακάκη (ιδιοκτήτη των Jumbo), για την εκδικητική στάση που κράτησε απέναντι στους εργαζομένους την Κυριακή 1η Νοέμβρη, όπου μετά τον απεργιακό αποκλεισμό που πραγματοποιήσαμε και ενώ καθ’ όλη τη διάρκειά του απαγόρευε την επαφή των εργατών μαζί μας και τους φόρτωνε αγγαρείες μέσα στο κατάστημα, στο τέλος τους κράτησε εκδικητικά σχεδόν 2 ώρες πέρα απ’ το τέλος του ωραρίου, μέχρι περίπου τις 8 το βράδυ. Όσο δηλαδή διήρκησε η παρέμβασή μας. Σκοπός, να δώσει ένα σαφές μήνυμα σε μας, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να τους στρέψει εναντίον μας. Μόνο αυτό δεν κατάφερε η συγκεκριμένη διευθύντρια, αφού επιστρέψαμε να της δώσουμε το δικό μας μήνυμα ενάντια στους εργοδοτικούς τσαμπουκάδες, ενώ ταυτόχρονα η στάση των εργαζομένων απέναντί μας μόνο εχθρική δεν ήταν, με εξαίρεση κάποια από τα τσιράκια της. Πάνω στον πανικό και τα νεύρα της που χάλασαν οι δουλειές για δεύτερη Κυριακή, είπε σε μέλος της συνέλευσης Κενταύρου ότι ασφαλίτες μέσα και έξω από το κατάστημα έχουν φωτογραφήσει όλο τον κόσμο της παρέμβασης, προσπαθώντας να μας τρομοκρατήσει. Της απαντάμε ότι όσοι αντιστέκονται στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δείξουν το πρόσωπό τους. Είναι τιμή τους. Ενώ όσοι εκμεταλλεύονται και τρομοκρατούν εργαζομένους θα έπρεπε να αγχώνονται να δείχνουν τη φάτσα τους. Ταυτόχρονα, μας έκανε δώρο την πληροφορία ότι πρόκειται να γίνουν 3 απολύσεις στο κατάστημα, για τις οποίες η ίδια δε θα φέρει καμία ευθύνη. Όπως πληροφορηθήκαμε, οι απολύσεις αυτές γίνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο συγκεκριμένο πολυκατάστημα και το «δώρο Χριστουγέννων» στους εργαζομένους είναι να μη βρεθούν ανάμεσα στους 3 απολυμένους!

Η επιλογή μας να στραφούμε ενάντια στο συγκεκριμένο κάτεργο για δεύτερη Κυριακή, πλέον ξεφεύγει απ’ τα πλαίσια του αγώνα υπεράσπισης της Κυριακάτικης αργίας. Οι εργασιακές συνθήκες στα Jumbo είναι πλέον λίγο-πολύ γνωστές. Οι διαφημιστικές καμπάνιες των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που τόσο χαλάνε την αισθητική μας, με λέξεις όπως «αγάπη», «γιορτινό κλίμα», « φιλανθρωπία», προωθούν την απενοχοποιημένη κατανάλωση εμπορευμάτων. Η φιλανθρωπία τους άλλωστε φάνηκε πρόσφατα, όταν αρνήθηκαν να δωρίσουν παιχνίδια στις μαμάδες στις γυναικείες φυλακές της Θήβας για τα παιδιά τους. Όχι φυσικά επειδή δε μπορούν, αφού εν μέσω κρίσης η συγκεκριμένη αλυσίδα κατάφερε να έχει τζίρο εκατομμυρίων ευρώ, αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου και ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε το στόχο που είχε τεθεί. Πώς; Φυσικά, με την ολοκληρωτική εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Οι επίδοξοι καταναλωτές που επισκέπτονται το συγκεκριμένο πολυκατάστημα για να ψωνίσουν Κυριακή ή και οποιαδήποτε άλλη μέρα, καλά θα κάνουν να αναλογιστούν ότι στηρίζουν τις απλήρωτες υπερωρίες, την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και τα προσωπικά συμβόλαια, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Ο εργασιακός μεσαίωνας δεν κάνει διακρίσεις, και έτσι αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά τους.

Για τα ελαστικά ωράρια, τις απλήρωτες υπερωρίες, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις ατομικές συμβάσεις, τη δουλειά ακόμα και τις Κυριακές, τις «Λευκές» και τις «Κόκκινες» νύχτες, και για ό,τι άλλο σκαρφιστούν τα αφεντικά για να βγάλουν κέρδος στις πλάτες μας θα μας βρίσκουν μπροστά τους. Μπροστά του θα συνεχίσει να μας βρίσκει και ο Βακάκης και ο κάθε Βακάκης και όποιος συνειδητά ή ασυνείδητα στηρίζει τους εργοδοτικούς τους τσαμπουκάδες.

Από την πλευρά μας είναι δεδομένο ότι τίποτα δεν κερδίζεται μέσω του όποιου σωτήρα που θα δώσει μάχη για λογαριασμό μας. Ως εργαζόμενοι και άνεργοι, έχουμε συναίσθηση της δύναμης που έχουμε στα χέρια μας. Δεν επιλέγουμε να σώσουμε μαζί, αφεντικά και δούλοι τις επιχειρήσεις τους και την αγορά που έχουν πέσει έξω, όπως θέλουν να μας πείσουν, αλλά επιλέγουμε από κοινού με όλο τον κόσμο του αγώνα να οργανώσουμε τις συλλογικές μας αντιστάσεις και να συνδέσουμε τους αγώνες μας ενάντια στις διάφορες απαιτήσεις των εργοδοτών μας και στο ποδοπάτημα των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς μας.

Καλούμε τους εργαζομένους στα καταστήματα Jumbo να κατανοήσουν ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου του κάθε Βακάκη και να καταγγείλουν ανοιχτά τέτοιες μεθοδεύσεις και μέσα από σωματεία, συνελεύσεις, συλλογικότητες που δρουν στις γειτονιές μας ή και αλλού να σηκώσουν κεφάλι και να απαντήσουν με οργάνωση και αδιαλλαξία στα αφεντικά και τα τσιράκια τους, κάτω από τους όποιους εκβιασμούς και την πίεση του μισθού.

Ταυτόχρονα καλούμε σωματεία, συνελεύσεις γειτονιάς, εργαζομένους, ανέργους, κατοίκους στις περιοχές μας να πάρουν θέση και να σταθούν αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα μας.

Στους χώρους δουλειάς, στους δρόμους, στις γειτονιές, να οργανώσουμε τις συλλογικές μας αντιστάσεις και στις Κυριακές, στις Λευκές και Κόκκινες νύχτες, στα εορταστικά ωράρια και σε ό,τι άλλο σκαρφιστούν να τους χαλάσουμε τη φιέστα.

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ, ΑΝΤΙΘΕΣΜΙΚΑ, ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΑ

Συνέλευση Κενταύρου
23/12/2015