Αλληλεγγύη στους συντρόφους από το Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο «Κένταυρος»

Την Τετάρτη 5/8/2015 υλοποιήθηκε η απόφαση που είχε παρθεί παλιότερα από το δήμο Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας για την κατεδάφιση του Κατειλημμένου Κοινωνικού Κέντρου εντός του άλσους, τον «Κένταυρο». Ήδη από την πρώτη μέρα της κατάληψης ο δήμος είχε ειδοποιήσει τις αστυνομικές δυνάμεις και με παρουσία εισαγγελέα απαίτησε την εκκένωση του χώρου, πράγμα που απετράπη από τους καταληψίες και τον αλληλέγγυο κόσμο.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι σύντροφοι άρχισαν να ανακατασκευάζουν τον χώρο, αφιερώνοντας πολλές ώρες, για να τον καταστήσουν κατάλληλο για κοινωνικές εκδηλώσεις και δράσεις. Το δε κόστος καλύφθηκε από εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης του εγχειρήματος, το οποίο και στήριξε πολύς κόσμος. Στο διάστημα που λειτούργησε ο χώρος πραγματοποιήθηκαν πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συζητήσεις, προβολές, παιδικά εργαστήρια, συναυλίες – πάρτυ – γλέντια οικονομικής ενίσχυσης άλλων δομών και εγχειρημάτων, αλλά και δράσεις για συλλογή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και χρημάτων για τους πρόσφυγες. Όπως κάθε αντίστοιχος αυτοδιαχειριζόμενος χώρος, έτσι και ο «Κένταυρος» άρχισε να αποτελεί κέντρο αγώνα και αντίστασης της περιοχής και όχι μόνο. Οι καταλήψεις και τα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια δεν ειναι για εμας απλα τα ντουβάρια, είναι οι χώροι όπου πραγματώνεται ως ένα βαθμό αυτό που πραγματικά ονειρευόμαστε, μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

Αυτόν ακριβώς τον χώρο -μετά από 3,5 μήνες λειτουργίας του κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου- ο δήμαρχος της περιοχής, Άρης Βασιλόπουλος, κατεδάφισε, επιβεβαιώνοντας πως ο Σύριζα και η τοπική αυτοδιοίκηση που πρόσκειται σε αυτόν δεν θα διστάσουν να καταστείλουν οποιαδήποτε μορφή αντίστασης, όπως και η εκάστοτε εξουσία.

Ακόμα κι αν τα ντουβάρια κατεδαφίζονται,
η ιδέα της κοινωνικής επανάστασης χτίζεται.

10, 100, 1000 καταλήψεις
ενάντια σ΄ έναν κόσμο οργανωμένης σήψης.

kentauros1
kentayros2

Για την κατεδάφιση του Κατειλημμένου Κοινωνικού Κέντρου Κένταυρος
κείμενο από το Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κένταυρος

Αναφορικά με το γκρέμισμα του Κατειλημμένου Κοινωνικού Κέντρου Κένταυρος
κείμενο από τη Διαχειριστική Συνέλευση του Κατειλημμένου Κοινωνικού Κέντρου Κένταυρος

Comments are closed.