Ανταπόκριση από τις τελευταίες δύο πολιτικές εκδηλώσεις στο στέκι

Την Κυριακή 18/1/2018, διεξήχθη στο στέκι από κοινού με το Ταμείο Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκώμενων Αγωνιστών, πολιτική εκδήλωση αναφορικά με το νέο σωφρονιστικό νομοσχέδιο και τους αγώνες των πολιτικών κρατουμένων από τη δεκαετία του '70 μέχρι και σήμερα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση του στεγ★, και στη συνέχεια την τηλεφωνική παρέμβαση του συντρόφου Γ. Τσιρώνη, ο οποίος μίλησε για την υπόθεσή του -του κατ' οίκον εγκλεισμού- ενώ και από τη συζήτηση μαζί του, επισημάνθηκε η ανάγκη κινητοποιήσεων και άρθρωσης αντιστάσεων ως απάντηση στο συγκεκριμένο μέτρο καταστολής του κράτους. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την τοποθέτηση του συντρόφου Ν. Ρωμανού, ο οποίος αναφέρθηκε στις προβλέψεις του νέου σωφρονιστικού νομοσχεδίου και στις τρέχουσες κινητοποιήσεις των κρατουμένων ενάντια στις κρατικές στοχεύσεις για καταστολή και πειθάρχηση. Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Πετρόπουλου για την εξέγερση στις φυλακές της Αλικαρνασσού, όπου και σχολιάστηκε από συντρόφους/ισσες που είχαν ζήσει τα γεγονότα εκ των έσω, για να επακολουθήσει ένας κύκλος τοποθετήσεων συντρόφων/ισσων με τις εμπειρίες τους από τις εξεγέρσεις στις φυλακές ανάλογα και με τις διαφορετικές εποχές κατά τις οποίες είχαν βρεθεί έγκλειστοι/ες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι διαφορές ως προς την ανθρωπογεωγραφία των φυλακών, την ένταση των αντιστάσεων των κρατουμένων και τα διαφορετικά μέσα καταστολής που χρησιμοποιεί το κράτος ανάλογα και προς τις εκάστοτε πολιτικές συγκυρίες.

Η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα πλούσια χάρη στο σύνολο των αφηγήσεων και τις πληροφορίες που προσκόμισαν οι σύντροφοι/ισσες σε αυτήν και κατατοπιστική για τη διαμόρφωση μιας εικόνας για την κατάσταση που επικρατούσε εντός της φυλακής αναλόγως της εποχής.

Την Κυριακή 28/1 πραγματοποιήθηκε πολιτική εκδήλωση στο στέκι με θέμα το ζαπατιστικό αγώνα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που προκάλεσαν τη
ζαπατιστική εξέγερση του 1994. Προχωρώντας σταδιακά προς την εξέλιξη του αγώνα στο σήμερα, άνοιξε συζήτηση με αφορμή τη στήριξη των Ζαπατίστας στην ανεξάρτητη υποψηφιότητα μιας ιθαγενούς εκπροσώπου του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης που θα πάρει μέρος στις επερχόμενες μεξικανικές προεδρικές εκλογές του 2018 και έγιναν εκτιμήσεις για τους λόγους που τους οδήγησαν στη συγκεκριμένη τους απόφαση. Τη συζήτηση απασχόλησε και ο πρόσφατος σεισμός στο Μεξικό που αξιοποιήθηκε προσχηματικά από το κράτος έτσι ώστε είτε να υφαρπάξει γη από τους Ζαπατίστας είτε να καταστείλει τις αυτοοργανωμένες δράσεις αλληλεγγύης των από τα κάτω υπό το πρίσμα -πάντα- της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρείχε στις περιοχές
που επλήγησαν.

Η αντίστοιχη ανταπόκριση από τις συντρόφισσες και τους συντρόφους της αυτοοργανωμένης ελευθεριακής συνέλευσης Paliacate Zapatista

Comments are closed.