Αλληλεγγύη στη Villa Amalias

Villa Amalias

Εχθές (21 Δεκεμβρίου), γύρω στις 07:00 το πρωί, πλήθος αστυνομικών δυνάμεων με πρόσχημα μία «ανώνυμη καταγγελία για διακίνηση ναρκωτικών», εισβάλλει στην κατάληψη της Βίλλας Αμαλίας. Παρουσία εισαγγελέα γίνεται έρευνα στην ιστορική κατάληψη και 8 άτομα τα οποία βρίσκονται μέσα στο κτίριο προσάγονται στην ΓΑΔΑ. Ακολουθούν 12 ακόμη προσαγωγές που γίνονται στο δημαρχείο και στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα.

Η εξήγηση της αστυνομίας για τα περί ναρκωτικών στο κατειλημμένο εδώ και 23 χρόνια κτήριο δεν μπορεί να γίνει πιστευτή. Είναι μία από τις συνήθεις κατηγορίες που το κράτος προφασίζεται με σκοπό την καταστολή, που στην προκειμένη περίπτωση εκφράζεται με εκκένωση και σφράγισμα του συγκεκριμένου χώρου. Ταυτόχρονα με την αστυνομική επιχείρηση γίνεται και μία λυσσαλέα επίθεση από τα καθεστωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία αναπαραγάγουν πιστά τις ανυπόστατες κατηγορίες της αστυνομίας, ώστε να παραπλανήσουν για ακόμη μία φορά την «κοινή γνώμη».

Η Βίλλα Αμαλίας αποτελεί μία από τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και ένα από τα εγχειρήματα της περιοχής που εδώ και χρόνια δίνουν μεγάλο αγώνα ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον φασισμό. Κατά την άποψη μας, η κατάληψη στην Αχαρνών και Χέυδεν είναι το σημείο αναφοράς αγώνα κόντρα στα σχέδια των φασιστών-νεοναζί της Χρυσή Αυγής, οι οποίοι έχουν ως στόχο να επεκτείνουν το «φαινόμενο του Αγίου Παντελεήμονα» προς την πλατεία Βικτορίας και την ευρύτερη περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για τους λόγους αυτούς η κατάληψη δέχεται από εχθές την κρατική στοχοποίηση , η οποία έχει τόσο συμβολική σημασία όσο και έναν καίριο στρατηγικό σκοπό. Να σημειώσουμε επίσης ότι το εγχείρημα έχει δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις από παρακρατικές συμμορίες και στο παρελθόν.

Ας μη γελιέται κανείς! Η Βίλλα Αμαλίας χτυπήθηκε εχθές γιατί είναι ένας χώρος που προτάσσει τις αξίες της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης και της αντίστασης μέσω του λόγου και της δράσης της. Τα όπλα της, μεταξύ άλλων, είναι η τυπογραφική μονάδα, το καφενείο, τα μουσικά λάιβ, τα θεατρικά, οι προβολές, τα μαθήματα αυτομόρφωσης, τα πάρτυ, οι βιβλιοπαρουσιάσεις και οι ποιητικές βραδιές και όχι όσα συκοφαντικά προσπαθούν να της προσάψουν. Οι πρακτικές αγώνα των συντρόφων μας είναι οι συνελεύσεις, οι συζητήσεις, οι εκδηλώσεις, οι περιφρουρήσεις, οι μικροφωνικές, τα μοιράσματα κειμένων τους. Η αντιφασιστική και αντιρατσιστική τους δράση, η αντικαπιταλιστική και αντικρατική τους ρητορική, ο αγώνας τους για την κοινωνική απελευθέρωση, την ισότητα και την αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη και η στήριξη τους σε άλλα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα – πολύ απλά το γεγονός ότι αποτελούν κομμάτι των κοινωνικών και ταξικών αγώνων είναι όλα αυτά τα οποία στην πραγματικότητα ενοχλούν.

Η Βίλλα Αμαλίας δεν είναι μόνο η κτιριακή της υποδομή, αλλά όπως γράφει και η ανακοίνωση της Βίλλας: «Αυτοί είμαστε. Εμείς και οι χιλιάδες διαδηλωτές, αγωνιστές, καταληψίες, απεργοί, μαχητές των δρόμων. Είμαστε οι άστεγοι και οι ανέστιοι, οι πανκς και οι αλήτες, οι χορτοφάγοι και οι φεμινίστριες, οι ξενύχτηδες και οι εργάτες, οι πένητες και οι αδικημένοι, τα θύματα του ρατσισμού και οι εκδικητές του άδικου».

ΤΗ ΒΙΛΛΑ ΑΜΑΛΙΑΣ ΔΕ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ/ΙΣΣΩΝ ΜΑΣ

Στέγαστρο
Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου

Comments are closed.