Ποιοι είμαστε και τι κάνουμε

Το καπιταλιστικό σύστημα στην προσπάθειά του να βγει από την κρίση, να αναδιαρθρωθεί και να ανασυνταχθεί, έχει ξεκινήσει οικονομικό πόλεμο στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Απολύσεις, φόροι, χαμηλά μεροκάματα, διάλυση ασφαλιστικών ταμείων, χαράτσια, περικοπές στο σύστημα υγείας και παιδείας, ανύπαρκτη κοινωνική πρόνοια για τους μετανάστες αλλά και όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καταστροφή του περιβάλλοντος. Και όλα αυτά στο βωμό του κέρδους…

Από την άλλη βέβαια, δεν θα μπορούσε να περάσει στο απυρόβλητο το άγριο κύμα καταστολής που τα τελευταία χρόνια πνίγει στα χημικά και το ξύλο οποιαδήποτε προσπάθεια αντίδρασης, δείχνοντας -σε όλες τις πτυχές του- το πραγματικό πρόσωπο της «δημοκρατίας» τους. Έτσι, σωματεία βάσης, συνελεύσεις γειτονιών, πολιτικές – κοινωνικές – εργασιακές καταλήψεις, αυτοδιαχειριζόμενοι κοινωνικοί χώροι και πάρκα γεννιούνται, αμφισβητώντας το σαθρό πολιτικό και οικονομικό σύστημα σε κάθε μορφή του. Εγχειρήματα και δομές, μια εικόνα από το μέλλον με ζωή και δράση στο παρόν. Φωτεινά σημεία μέσα στο γκρίζο και αυστηρό τοπίο της εκμετάλλευσης, της ιεραρχίας και της υπεραξίας, του φόβου και ωχαδερφισμού, του εγωισμού και του ατομικισμού, των κοινωνικών ανισοτήτων.

Οι κοινοί κοινωνικοί, φοιτητικοί – μαθητικοί, εργασιακοί αγώνες μας οδήγησαν στο να δραστηριοποιηθούμε και στο δρόμο που ξέρουμε καλύτερα από όλους. Τη γειτονιά μας. Δημιουργήσαμε έτσι ένα κοινωνικό στέκι με σκοπό την κοινωνική απεύθυνση και στόχο τη διάχυση του λόγου και των δράσεων. Ένα χώρο αδιαμεσολάβητο όπου κανένας αυτόκλητος σωτήρας, αρχηγός και καμιά πλειοψηφία δεν θα αποφασίσει για εμάς. Ένα χώρο αντιεμπορευματικό, αντιθεσμικό, μακριά από δημοτικές αρχές, ΜΚΟ και κρατικούς φορείς, με οριζόντια δομή που μας αντιπροσωπεύει όλους και στρέφεται ενάντια σε κάθε είδους ρατσισμό, σεξισμό και εθνικισμό που θέλει τους ανθρώπους χωρισμένους με βάση την εμφάνιση, τη σεξουαλική ταυτότητα και τον τόπο γέννησης. Με κοινωνικό και ταξικό προσανατολισμό που θα σταθεί ανοιχτός σε άτομα και ομάδες χωρίς εξουσιαστική νοοτροπία και δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε απόπειρα κομματικής επιρροής και απόκτησης της κυριότητάς του.

Στο στέκι μας λειτουργεί ήδη δανειστική βιβλιοθήκη, πραγματοποιούνται εβδομαδιαία προβολές ταινιών και καφενείο/bar, μαθήματα αλληλεγγύης χωρίς αντίτιμο (μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, ξένων γλωσσών και χορού), διοργανώνονται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, πολιτικά καφενεία, παιδικά θεατρικά, συλλογικές κουζίνες, λαϊκά γλέντια, ενώ υπάρχει πάντα έντυπο υλικό αντιπληροφόρησης.

Έχοντας ως πρόταγμα τη συνυπευθυνότητα και τη συλλογικοποίηση, το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημά μας θα βοηθήσει στη ζύμωσή μας και θα μας ενώσει σε ένα κοινό αγώνα, σε ευρύτερα αλλά και τοπικά ζητήματα. Για μια κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας και αξιοπρέπειας. Για μια ελεύθερη κοινωνία. Με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στην κοινωνική επανάσταση δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

Ιούλιος 2015
Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου Στέγ★

Το κείμενο ταυτότητας σε PDF

Ακολουθεί παλιότερη έκδοση του κειμένου ταυτότητας

Είμαστε μια ομάδα ατόμων που γνωριστήκαμε μέσα από αγώνες κοινωνικούς, φοιτητικούς-μαθητικούς, εργασιακούς, πολιτικούς, που βλέπουμε να κλυδωνίζεται πια το καπιταλιστικό σύστημα ενώ πέφτουν οι μάσκες της Δημοκρατίας τους.

Η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος –που εκφράζεται με γενικευμένη επίθεση στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, με ανεργία, απολύσεις, φόρους, χαμηλά μεροκάματα, διάλυση ασφαλιστικών ταμείων, χαράτσια και καταστολή– δημιουργεί ευρύτερα την ανάγκη να βγούμε από την απάθεια. Καθημερινά βλέπουμε να δημιουργούνται σωματεία βάσης, συνελεύσεις γειτονιών, πολιτικές – κοινωνικές – εργασιακές καταλήψεις, αυτοδιαχειριζόμενοι κοινωνικοί χώροι και πάρκα. Έτσι νιώσαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα στέκι, ενεργώντας παράλληλα με αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην περιοχή μας. Ένα στέκι με κοινωνική απεύθυνση που θα βοηθήσει στη διάχυση του λόγου και των δράσεων.

Ένα στέκι που θα λειτουργεί με ανοιχτή τακτική συνέλευση, με θέματα που θα προτάσσουν την κοινωνικοποίηση του εγχειρήματος, η οποία θα αποφασίζει για τα μέλη που θα συγκροτούν τη διαχειριστική ομάδα του. Θα είναι ένας χώρος αδιαμεσολάβητος και αντιεμπορευματικός που θα μας αντιπροσωπεύει όλους, μακριά από κάθε είδους ρατσισμό – σεξισμό – εθνικισμό. Ένας χώρος που θα σταθεί ανοιχτός σε άτομα και συλλογικότητες χωρίς εξουσιαστική νοοτροπία και δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε απόπειρα κομματικής επιρροής και απόκτησης της κυριότητάς του.

Θα λειτουργούν βιβλιοθήκη και καφενείο, θα προβάλλονται κινηματικά γεγονότα, εγχειρήματα αυτοοργάνωσης, αντιπληροφόρησης και δράσεις συνελεύσεων – σωματείων βάσης, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, πολιτικές και κοινωνικές συζητήσεις.

Ένα στέκι που, έχοντας ως πρόταγμα τη συνυπευθυνότητα και τη συλλογικοποίηση, θα βοηθήσει στη ζύμωσή μας και θα μας ενώσει σε έναν κοινό αγώνα, σε ευρύτερα αλλά και τοπικά ζητήματα, για μια κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας και αξιοπρέπειας, για μια ελεύθερη κοινωνία.

Στέγαστρο
Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου